باور چیست؟ شناخت و اصلاح باورها

What is belief? Recognizing and correcting beliefs

1402/12/14

مقدمه

ذهنیت های انسان در واقع مسیر پیشرفت ما را در زندگی مشخص می کند به همین دلیل باید مراقب باورهای خود باشیم.

در این نوشته قصد داریم در مورد باور و انواع آن صحبت کنیم در در نهایت به پرسشنامه هایی می پردازیم که می توانند به شما در شناسایی باور ها و تفکیک باور های مثبت و منفی از یکدیگر بسیار کمک کنند.

تعریف باور

باور وضعیتی در ذهن است که فرد با وجود آن، فکر می‌کند چیزی درست است، بدون توجه به اینکه آیا شواهد تجربی‌ یا دلایل عقلانی و منطقی وجود دارد یا خیر!

به عبارت دیگر، باور به معنای پذیرش یک اصل خاص یا مجموعه‌ای از اصول است که توسط گروهی از افراد پذیرفته شده است.  باورها انواع مختلف دارند، از جمله باورهای دینی، باورهای مالی، و باورهای مرتبط با احساس لیاقت و خوشبختی…

  • باور در واقع همان ذهنیتی است که در تفکر ما و ضمیر نام خودآگاه ما وجود دارد .
  • باور آن چیزی است که واقعیت می دانیم و تمام مواردی را در بر می گیرد که تصور می کنیم درست است .
  • در معرفت شناسی، فیلسوفان از واژه ی باور برای اشاره به نگرش های شخصی مرتبط با ایده ها و مفاهیم درست یا غلط استفاده می کنند، باور نیاز به درون نگری واحتیاط فعال ندارد.
  • باور نوعی نمایش ذهنی از یک نگرش مثبت و یا منفی در انجام امور مختلف است(تکرار یک تفکر در طول زمان)

باورها چگونه شکل می گیرند؟

خانواده : یک منبع مهم برای شکل گیری نظام باورهای فرد است و در تمام ابعاد زندگی باورهایی ر به ما منتقل می کنند، بطور مثال: باورهای فرهنگی، سیاسی، اخلاقی، دینی و…

تجارب : باورها معمولاً از تجربه‌ها و شواهد به دست می‌آیند. ما تجربه‌های مختلفی را در زندگی خود داریم و از طریق آن‌ها باورها را شکل می‌دهیم. به عنوان مثال، اگر شما تجربه‌ای از آسیب دیدن از یک شی تیز داشته باشید، ممکن است باورتان این باشد که اشیای تیز برای شما خطرناک هستند.

اطلاعات : یک منبع دیگری که باورهای مارو شکل می دهد اطلاعات جدید و متفاوتی است که ما در طول زندگی بدست می آوریم، محیط اطراف ما و فرهنگ جامعه ای که در آن زندگی می‌کنیم، نیز بر شکل‌گیری باورهای ما تأثیر دارد.

ما از طریق تعامل با دیگران و دریافت اطلاعات از محیط، باورهای خود را تشکیل می‌دهیم. به عنوان مثال، باورهای مذهبی، اجتماعی و فرهنگی معمولاً از این راه شکل می‌گیرند

انواع باور

به طور کلی باورها را می توان به دو دسته تقسیم کرد :

باورهای مثبت

باورهای منفی

این بدان معناست که تمامی باورهایی که ما در زندگی داریم زیر مجموعه این دو دسته هستند.به طور مثال: باورهای محدود کننده جزباورهای منفی به حساب می آید و باورهای انگیزه ساز جز باورهای مثبت محسوب می شود .

 

باور مثبت

برخی از باورها سبب ایجاد انگیزه مضاعف می شوند وسبب موفقیت و پیشرفت در کارها می گردند.باورهایی که نیرو و انرژی شما را در انجام کارها افزایش می دهند، سبب ایجاد یک نیروی مضاعف در انجام کارهای گوناگون می گردند و انرژی شما را برای انجام کارهای سخت افزایش می دهند، اگر باورهای مثبت خود را تقویت کنید به آسانی می توانید در شرایط دشوار زندگی مشکلات خود را برطرف کنید.

باورهای مثبت بهترین محرک برای انگیزه و اعتماد به نفس

 

باور منفی

باور منفی بر خلاف باور مثبت سبب ایجاد محدودیت در انجام کارها می گردد. باورهای منفی باعث از دست دادن فرصت های زندگی می شود، یک باور منفی یا اشتباه می تواند باعث ایجاد چندین باور منفی غلط شود،این قانون باور است .

قانون باور می‌گوید: آنچه را که قویاً باور داشته باشید، تبدیل به حقیقت شما می‌شود. پروفسور ویلیام جیمز در سال 1905 نوشت: “باور، حقیقت را خلق می‌کند“. به عبارت دیگر، باورها توانمندی این را دارند تا واقعیت‌ها را شکل دهند.

قانون باور به زبان ساده‌تر به این معنی است که هنگامی که به چیزی باور داشته باشید، حتماً در زندگی به آن خواهید رسید. ما آن چیزی را که می‌بینیم را باور نمی‌کنیم، بلکه آن چیزی که باور داریم را می‌بینیم.  این قانون یکی از صد قائده‌های قانون جذب است و در مسیر موفقیت و تحقق رویاها نقش مهمی ایفا می‌کند.

بنابراین، باورها و نگرش‌های مثبت می‌توانند ما را به سمت موفقیت هدایت کنند. اهمیت قانون باور در زندگی انسان بسیار بزرگ است و می‌تواند تأثیر قابل توجهی بر روند زندگی داشته باشد.

 

باورهای منفی یک پل نامرئی به سمت شکست برای شما می سازند وتا لحظه شکست متأسفانه متوجه آن نخواهید شد.

 

 

با پاسخ به این سوالات باورهایمان را پیدا کنیم:

  • طبق تعاریف باور، باورهای خود را لیست کنید؟
  • حالا جلوی هر کدوم از این باورها جواب دهید، این باور کجاها تاثیر گذاشته؟
  • آیا تاثیرش مثبت بوده یا منفی؟
  • من چه باورهایی دارم که روزانه در افکار و قلب من است؟
  • این باور ……………… چگونه و با الگوی چه کسی یا چه چیزی وارد زندگی من شده است؟

پرسشنامه ها

 پرسشنامه باورهای مثبت

چه چیزهایی در زندگی تان وجود دارد که می توانید بهشون افتخار کنید؟

چه چیزهایی در زندگی تان هست که می توانید بهشون امیدوار باشید؟

چه چیزهایی در زندگی تان هست که می توانید بهشون علاقه مند باشید ؟

چه چیزی مرا به دیگران نزدیک می کند؟

چه چیزی مرا خوشحال می کند؟

آیا من احساس می کنم همیشه قدرت تمرکز بالایی دارم؟

 

پرسشنامه باورهای محدود کننده 

به همان اندازه که واقعاً ادعا می کنید ناشایست هستید؟

چه چیزی مرا ناراحت می کند ؟

در من چه ناتوانی هایی وجود دارد ؟

من کجاها حس بی ارزشی داشتم ؟ و چرا ؟

من کجاها و کی ناامید شده ام ؟

چه چیزی مرا از دیگران دور می کند؟

آیا من احساس می کنم حافظه ی ضعیفی دارم؟

 

راهکارهای تغییر باورهای غلط (محدود کننده) 

در تغییر دادن باورها باید به این نکته نیز توجه داشته باشید که باور دو نوع است باورهای درونی و دیگری باورهای بیرونی و ظاهری را سریع تر از باورهای درونی که به صورت بنیادی در وجود ما قرار گرفته اند می توان تغییر داد .

برای تغییر باورهای درونی باید همواره به خودتان یاد آوری کنید که فرد صبوری هستید وبا پشتکار و تلاش در این زمینه موفق خواهید شد .

ایمان و اعتقاد ارتباط مستقیم با باور دارند، در صورتی که شما ایمان و اعتقاد قلبی خود را تقویت کنید، به آسانی می توانید باورهای منفی را از ذهن خود دور کرده و در مراحل مختلف زندگی موفقیت های بی شماری را بدست آورید .

 

تکنیک پیکان (فلش)

ما می توانیم از این  تکنیک که یک روش شناختی است برای شناسایی و اصلاح باورهای خود استفاده کنیم، برای مثال: فرض کنید شما به این باور دست پیدا کرده اید که هیچکس من را دوست ندارد، با توجه به این تکنیک می توانید باورهای خود را به چالش بکشید و به سمت باورهای جایگزین مثبت حرکت کنید .

پرسش هایی که می توانید بپرسید عبارتند از:

آیا این باور درست است؟

آیا همه ی افراد من را دوست ندارند؟

آیا هیچ کسی من را دوست ندارد؟

آیا همیشه همه من را دوست نداشته اند ؟

آیا هیچ کسی تا به حال من را دوست نداشته است؟

 

با پرسیدن این مدل سوالات می توانید باورهای مثبت جایگزین کنید.

 

یک تمرین برای اصلاح باورهای محدود کننده

از ابتدا تا الان موفقیت های خود را لیست کنید و هر روز به آن ها توجه داشته باشید.

با پرسیدن این سوال با خود شفاف شوید و این باور را اصلاح کنید؛

چرا به باورهای اشتباه خود چسبیده اید؟

آیا منفعتی داشته؟

آیا مانع من نبوده ؟

جمع بندی

باورها یکی از جنبه‌های پیچیده و جالب ذهن انسان هستند. آن‌ها از تجربه‌ها، شواهد، محیط اطراف، فرهنگ، عوامل شخصیتی و احساسات تأثیر می‌پذیرند. قانون باور نیز می‌گوید که آنچه را که قویاً باور داشته باشید، تبدیل به حقیقت شما می‌شود. باورها توانمندی این را دارند تا واقعیت‌ها را شکل دهند و در مسیر موفقیت و تحقق رویاها نقش مهمی ایفا می‌کنند .

در این مقاله انواع باور را بررسی کردیم و پرسشنامه هایی را برای شناخت و اصلاح باور مطرح کردیم و در مورد تکنیک پیکان مطالبی بیان شد که  با توجه به این تکنیک باورهای خود را به چالش می کشیم و به سمت باور های جایگزین مثبت حرکت می کنیم.

گردآورنده: فهیمه غلامپور
دانش آموخته کوچینگ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید